OCTOBER 8-15, Maribor > Central European Architecture Film Exchange

Ljubitelji arhitekture in urbanega razvoja pozor – dokumentarni filmi, ki jih bomo prikazali v Kinu Udarnik naslednja dva ponedeljka, 8. in 15. oktobra, uprizarjajo refleksijo o urbanizmu in o arhitekturi v srednje-vzhodni Evropi.

http://zavodudarnik.wordpress.com/2012/10/08/central-european-architecture-film-exchange/

Med leti 1960 in 1980 je bila, večina mest srednje in vzhodne Evrope, podvržena nastanku ogromnih industrijskih naseljih, ki so dejansko spremenila urbano okolje in so tako preoblikovala mestne četrti. Nove in stare soseske, preimenovane ulice, nova okrožja, konflikti in nasprotja na ulici ali na novo najdena multikulturnost srednje- evropskih mest se prikazuje skozi objektiv ter vseskozi razlaga družbene spremembe, ki so nastajale v teh družbah v post-socialističnah državah. Zbirka filmov o post-socialističnem urbanizmu želijo tako definirati novo stališče, ter prikazati spremembe, ki so nastale v tem specifičnem obdobju pa tudi pomagajo k razumevanju urbane preobrazbe in arhitekturnih procesov v regiji.

Sodelovanje med projektnimi partnerji je temeljila na vzpostavitvi zbirke filmov in videjev o srednje- evropski arhitekturi mest Bratislave, Brna, Prage, Krakovu, Varšave in Budimpešte. Partnerji projekta The Central European Architecture Film Exchange so Movies in Wonderland, Centre for Contemporary Art Ujazdowsku Castle (Varšava), Bec Zmiana, (Varšava), Malopolski Instytut Kultury, (Krakov), Punkt (Bratislava), 4AM Forum for Architecture and New Media, (Brno), Praguewatch (Praga).

This entry was posted in Events. Bookmark the permalink.