Klauzália: koncepciók a Klauzál térre

A Klauzália célja a helyi értékek feltárása és a közérdekű információk megosztása mellett az, hogy rendelkezzünk saját jövőképpel és irányokat tudjunk megfogalmazni a környék fejlődéséhez. Hamarosan sor kerül a város szívében nyüzsgő Klauzál tér átépítésére. Mi, akik itt élünk, dolgozunk, töltjük időnk nagy részét a Klauzál téren, szeretnénk, ha igényeink, véleményünk és elképzeléseink figyelmet kapnának a térrekonstrukció koncepciójának kidolgozásakor.

A 2013 tavaszi Negyed6Negyed7 Fesztivál keretében háromnapos workshop-sorozaton három témában igyekeztünk ütköztetni véleményeinket, összegyűjteni ötleteinket és javaslatainkat.

Program

2013. március 27. 17-20h, Kisüzem: A városi zöldterületekről Szabó Gyöngyvérrel (Magyar Urbanisztikai Társaság)

2013. március 28. 17-20h, Szimpla kert: A helyi közlekedésről Édes Balázzsal (Budapesti Közlekedési Központ) és a paradoks urbanisztikai munkacsoporttal

2013. március 29. 17-20h, Sirály: A lakatlan ingatlanokról Szerdahelyi-Németh Klárával (Fiatal Urbanisták Társasága)

A workshopokon a következő alapelvek születtek meg a Klauzál tér átalakításának programjához:
1. A teret a környező terület potenciális zöldfelületeivel összefüggésben kell fejleszteni: ilyenek a Dob utca és a Csányi utca ma parkolásra használt foghíjtelkei, a Kisdiófa utcai, építőanyagtárolásra használt telek, valamint a 15-ös tömb belső kertje. Ezek együttes fejlesztése egy egyedülálló – és Erzsébetvárosban létfontosságú – zöld hálózatot hozhat létre, amelyben a különböző tevékenységek konfliktusmentesen elférnek egymás mellett.

2. A tér a csarnok előtti térrel összehangban fejlesztendő: a szabadtéri piac és esetenként kirakodóvásárok megjelenését lehetővé tévő elrendezéssel, a piac és a park igényeihez egyaránt adaptálható bútorzattal. A tér felújításakor figyelembe kell venni a jól működő funkciókat: a zöldhálózaton (ld.1.pont) belül szükség van a sport, a játszótér, a kutyafuttató, az olvasókert, a piknikkert, a zöld domb funkcióira, valamint lehetőség szerint a közösségi eseményeket (kertmozi) lehetővé tévő minimális infrastruktúra elhelyezésére.

3. A tér környékén található üres önkormányzati (és megfelelő ösztönző esetén magán-) ingatlanok egy hosszútávú köztes-használat program keretében hasznosítandóak, amely közösségi és kulturális funkciókat kapcsol össze társadalmi innovációs és start-up kezdeményezésekkel, ezzel biztosítva a környék gazdaságának és kiskereskedelmének feléledését és fenntartható fejlődését. A környék óriási kreatív és ifjúsági turisztikai potenciállal bír, amelyek egyelőre csak a kocsmaturizmusban kerülnek kihasználva, pedig a környék kínálatának sokszínűsítése esetén jelentős kreatív energiát és bevételeket jelenthetnek.

4. A tér autóforgalma csökkentendő: a tér és a környező utcák biztonságosabb integrációja a sebességcsökkentést, illetve egyes utcák részleges vagy teljes autómentessé tételét teszi szükségessé. A tér a környező macskaköves utcák részleges vagy teljes újraburkolásával becsatolható a kerékpárút-hálózatba, ezzel csökkentve a járdán való kerékpározás által jelentett veszélyeket. Parkolásra a környék kihasználatlan parkolóházai adnak lehetőséget, ezért a tér alá értelmetlen mélygarázst tervezni.

Letölthető anyagok:
A workshopok részletes memója: Klauzália_workshopok_130327-29_memo
A workshopok alapján kidolgozott javaslat: KÉK_Klauzál-tér_TÉRKÖZ-javaslat_130619
A Klauzál térre és környékére vonatkozó tágabb programjavaslat: KLAUZALIA_KEK_javaslat
A Kisdiófa inkubátorutca koncepció összefoglalója: Kisdiofa_inkubatorutca